Randis siste nyheter

11. apr, 2020

Pandemistenging av klinikken i mars/april har vært en tenkepause. Jeg har kommet frem til at jeg slutter å arbeide fast i klinikken. Jeg kommer fortsatt til å utføre fotterapi ved hjemmebesøk for noen pasienter som har vanskelig for å oppsøke klinikken. 

Autorisert fotterapeut Madelene Haslerud fortsetter å arbeide i klinikken, nå hver dag.

13. feb, 2019

Torsdag 7. februar deltok jeg på NIFS kongress (Norsk interessefaggruppe for sårheling). Tema var "Den diabetiksefot". Det var 420 deltakere pluss foredragsholdere og utstillere av bandasjemateriell o.l.

Det var mange gode foredrag og foredragsholdere. Som fotterapeut gledet det meg også at det ble utrykt ønske om å ha diabetes fotteam på alle sykehus, også med fotterapeut. I dag er det mange sykehus uten diabetes fotteam. Pasienter i faresonen for å få et diabeisk fotsår får som oftes ikke tilgang til sårklinikker eller diabetesteam før etter at et sår har oppstått.

Foredragene kort oppsummert :

 • Hva er den diabeitkse fot
 • KGrunnleggende om behandlingen av diabetes
 • Risikovurdering av den diabetiske fot. Hva må alle kunne
 • Fotterapeutens rolle i forebygging og behandling av den diabetiske fot
 • Ortopediingeniørens rolle iforebygging og behandling av den diabeiske fot
 • Sirkulasjonsforbedring av den diabetiske fot. Hva er mulig i dag
 • Lokalbehandling av diabetiske fotsår
 • Helsepersonell sine erfaringer med bruk av telemedisin i diabetes fotsår behandling
 • Charcot fot
 • Inndikasjoner for amputasjoner
 • Erfaringer fra et diabetes fotteam
 • Utfordringer med ortopediske hjelpemidler - den diabetiske fot.
29. okt, 2018

Denne helgen har jeg deltatt på IFID-samling. 

Interessante foredrag, god stemning og utstillere med gode tilbud,

Av foredragene vil jeg spesielt fremheve psykolog Eirin Winje som snakket om fotterapeutens rolle som helsepersonell i møte med diabetespasienter med senkomplikasjoner. Det var både informativt og tankevekkende.

Vi fikk høre foredrag om støtte og kompresjon, hvordan et samliv med en type 1'er med lang fartstid kan være, fotterapeuters erfaringer i diabetesteam på sykehus, livet som fotterapeut før og etter fordypning i diabetesfoten, biomekanisk terapi til den diabetiske fot med vekt på forebygging av fotsår og organisering av diabetesomsorgen i primær og spesialisthelsetjenesten. 

 

23. okt, 2018

Fagkongressen var i år som tidligerre år lærerik og inspirerende. De fotterapeutene som jeg pleier å henge med var dessverre ikke med i år, men det resulterte bare i at jeg ble bedre kjent med andre fotterapeuter.

20. jan, 2018

Jeg har vært på to dagers kurs i filt og silikon med Elin Langeng. Kurset ble holdt på Thon Hotel Arena på Lillestrøm. Kurset bygger på grunnleggende kurs 1, som jeg tok med samme kursholder i Trondheim i 2013. Nå lærte jeg å tilpasse avanserte forfotsortoser som skal brukes når en enkel forfotsortose ikke hjelper. Jeg lærte dessuten mer om å bygge på og reparere ortosene. Det var et nyttig og lærerikt kurs som ga meg en mer grunnleggende forståelse for hvordan jeg best kan utnytte de forskjellige silikonkomponentene.

Forfotsortoser kan brukes for å avlaste trykk og sår på tær og grunnledd og til en viss grad samle,  rette ut eller erstatte tær.

Bilde viser en forfotsortose for hallux valgus med eksostose på hallux grunnledd.